Windows 2003 frissítése Windows 2003 R2-re, egyszerűen

A napokban szükségessé vált a munkahelyemen pár olyan beépülő alkalmazása, melyet csak az R2-es szervereken található meg, mint a Print Management, vagy File Resource Management. Ezek nélkül is lehet AD-s rendszert üzemeltetni, de sok olyan kényelmi lehetőséget nyújt számunkra, melyet most ki kell aknáznom.

Itt derült ki, hogy annak idején a szerverek telepítésekor nem az a Windows 2003 verzió került fel a gépekre, amihez licenszünk van. Nem, nem illegális verziók, hanem a meglévő Enterprise licensz volt minden szerveren. Namost ott tartottam, hogy a szerverek naprakészek, tehát SP2, legutolsó frissítésekkel körítve. Mivel éles rendszerről beszélünk, nemigen volt affinitásom rá, hogy a rendszert újratelepítés miatt több órára leállítsam, arról nem is beszélve, hogy a telepített programok pótlása se két perc.

Nézegettem mindenféle leírást, és végül találtam egy elfogadható és - nem utolsó sorban - hivatalos módot a gyors upgrade-re.

Szükséges hozzá egy R2-es licenszkulcs, valamint az R2-es telepítő CD-k közül a második lemez.

Ne felejtsük el az elsődleges AD szerveren ki kell adni az adprep /forestprep parancsot, melyet a CMPNENTS\R2\ADPREP\ mappában találunk a CD-n! Ez bővíti az LDAP sémát az R2-es funkcióinak.

Ha ez megvan, akkor egy kicsit trükközni kell, mivel ha az R2-e lemezt elindítod egy sima Windows 2003-mon, akkor hibás verziót jelez és nem fut végig. A teendő, hogy a CD-n a CMPNENTS\R2\R2INTL.INF fájlban az R2SPLevel értékét 2-re kell átírni.
Ezután nincs más dolgunk, mint lefuttatni a telepítőt, amely kéri a hivatalos R2-es sorozatszámot majd felfrissíti a Windows 2003-at R2-es verzióra.

Ezt az újraindítás után a Futtatásból kiadott winver paranccsal is ellenőrizhetjük.

Szavazz a cikkre...: 
Értékelés: Nincs
0
Még nincs értékelve