Spectre / Meltdown és egyéb processzor hibák

Breaking News

Kezdjük az elején... "Don't panic", mindíg legyen nálad törülköző!

Otthoni gépeden ezek a bug-ok nem fogjnak zavarni, de a drága CPU gyártók javításai neked is kimennek, csak hogy érezd a törődést, amit eddig elhanyagoltak.
Hogy egyértelmüek legyünk... a processzor gyártók (kiváltképp az Intel, de most már az AMD is érintett), a processzorukba hibás elektronikát implementáltak.
Ez oly mértékben van beágyazva a processzorokba, hogy mikrokód frissítéssel (BIOS frissítés, CPU mikrokód frissítés) nem lehet orvosolni, mert nem a szoftver lett elszúrva, hanem a hardver (tudod, az amibe bele lehet rugni).

Nálam ez oly módon jelentkezett, hogy 5-ből egyszer, Sleep módból nem képes elindulni a gépem, és ha ez nem volna elég, bekapcsol- elindítja a perifériákat (vinyó felpörög), majd lekapcsol és kezdi elölről körbe-körbe. Ez egész addig csak érdekes, ha ott ülök a gép mellett, de sok kilóméterrel odébb már nem mókás, hogy mire hazaérek a perifériák kifekszenek a ki/be kapcsolgatástól. 
(Fityisz! Elpusztult a tápom... )

Ha mégis le kellene tiltani, vagy eltávolítani a frissítést, mert fagy a géped, vagy túl lassú, olvass tovább!

 

Mi a megoldás?

Az operációs rendszerek készítői a hardveres réteg felett elkezdik a hibaelhrítást, de ez kissebb, nagyobb plusz terhelést jelent a processzornak.
Ráadásul, mint ahogy esetünkben is, a hirtelen, ellenőrzés nélkül kiadott patch is ugyanakkora bajt képes okozni, mint az eredeti probléma.

Ez nálam abban nyilvánul meg, hogy a Win10/64bit-es gépem nem képen 5-ből 1-szer magéhoz térni Sleep módból, pedig nálam ez követelmény.

A teendő, szedjük le a frissítést (KB4056892):

Hívjunk a Windows 10 alatt egy Rendszergazda jogú parancssort, majd adjuk ki a következő utasítást:

wusa /uninstall /kb:4056892

Eltart pár percig, de a végén restart kell, majd nemes egyszerűséggel tiltsuk le a Windows Update-et! Ez 35 napra letiltja a frissítéseket, remélhetőleg addigra az M$ kijavítja az elkapkodott kódját!

 

Szavazz a cikkre...: 
Értékelés: Nincs
0
Még nincs értékelve