Blog

Személyes blogom


Otthoni hálózat végső állapota

2019. 12. 04

A hosszú próbálkozások során, elkészült a véglegesnek mondható otthoni rendszer.
Az előző írásaimból látható, hogy nem ültem le papíron megtervezni, egyszerűen csak kísérleteztem, kipróbáltam pár megoldást, így volt lehetőségem a különböző lehetőségek közül, gyakorlatias módon, választani. Természetesen ez otthon megoldható, mert nincs nagy probléma, ha pár órára ez, vagy az a szerver, szolgáltatás vagy a hálózat kiesik.

A szerver, mint már írtam, egy Fujitsu 3 magos, 14GB RAM-os gép, Proxmox virtuális környezettel.

A...


WebDAV jelszó tárolása

2019. 11. 13

Az előző írásomban már ott a megoldás, hogyan tudunk WebDAV szerverre csatlakozni.

Alternatív megoldás, a Fájlkezelőben az “Ez a gép”-en jobb egérrel kattintva, válasszuk a hálózati hely hozzáadása menüpontot. Ilyenkor nem kap betüjelet az elért mappa, hanem a Fájlkezelőben látható.

Mindegyik módszernél egy probléma van… nem jegyzik meg a jelszót, így újraindítás után ismét be kell írni.

A megoldást leírását itt megtaláljátok angolul, de röviden az alábbi registry módosítást kell végrehajtani:

A HKLM\System\CurrentControlSet\Services\WebClient\Parameters...


Saját szerver otthonra

2019. 10. 21

Saját szerver, otthonra.

Pár évvel ezelőtt, szerettem volna egy saját szervert összehozni, ahol a közös fájlokat tarthatja a család, mint a családi képek és videók.

Akkor a lehetőségeket kihasználva egy kétmagos, 4 gigás gépből született egy linuxos, OpenMediavault szerver. Erre ment egy urBackup, egy Samba és egy torrent szolgáltatás.

A családot kiszolgálta, nem mondom, de lassan egyre több új funkcióra lett szükség és többször futottam olyan problémába, hogy a szerver frissítés a külön...


2019. 08. havi összesített frissítés hibajavítása (KB4512941)

2019. 09. 03

A múlt pénteken (2019. 08. 30) megérkezett a Windows 10 2019. 08. havi összevont frissítése (KB4512941), ami elméletileg hibajavításokat tartalmaz, de sajnos most se sikerült a frissítést hibamentesre elkészíteni. Elviekben javításra került, többek között, a nem működő Windows Sandbox is, és még egy tucat javítást beleraktak a foltba.

Többen is panaszkodnak, hogy a frissítés után nagyon belassul a gépük.

A saját tapasztalatom az volt, hogy a kereső 30-40%-ban folyamatosan terheli a processzort, amire a megoldást...


Web szerver levelezésének beállítása

2019. 08. 21

Naszóval, jelenleg ott tartok, hogy sikerült egy szerverből kettőt csinálni, lényegében minimális (10 perc) szolgáltatás kimaradással (Web), ami, szerintem, így jó. Most van egy levelező szerver, és külön a web szerver, így nem zavarhatják egymást. Mindkettőn alkalmaztam az előzőben leírt fail2ban, SSH szűrős trükköt annyi módosítással, hogy egy hétre csökkent a kitiltási idő. Eleinte napi 40-50 próbálkozás volt, de pár napja már csak 2-3 a napi letiltandó. Mostanság inkább a...


Botok szűrése, Fail2Ban segítségével

2019. 08. 08

A minap a Youtube-on belefutottam egy tavalyi, Tanya Csenöl videóba. A címe, Harc Mikrotikkel a robotok ellen volt. A video elgondolkodtatott, hogy a két szerveremen ugyanezt, iptables és Fail2Ban segítségével könnyedén meg tudom oldani. Némi Google segítséggel (a regexp nem a legnagyobb barátom), sikerült is elkészítenem a megoldást, ami figyeli a 22-es portot, és ha valaki ott próbál rámenni a szerverre, bannolja, egy évre.

Nézzük, hogyan...


Mentsük a Windowst, de hogyan...

2019. 07. 29

Eljön az az idő, mikor rájövünk, hogy a gépünk adatait menteni szeretnénk.

Ezt lehet, hogy a saját kárunkon tanuljuk meg, de lehet, hogy előrelátók vagyunk, és nem várjuk meg, hogy a több évnyi fénykép, vagy esetleg az adóbevallásaink, vagy bármely más adatunk az örök bitmezőre kerüljön. Sok féle lehetőségünk van a mentést elvégezni, kezdve az egyszerű fájlkezelőben elvégzett duplikálásról, egészen a komoly mentésekig. Bármelyiket is válasszuk, a lényeg, hogy az adataink több példányban legyenek meg.

...

Új weboldal, új blog

2019. 07. 25

Új weboldal, új blog

Változott a weboldal kinézete és a weboldal motorja is. Mostantól a Jekyll blogmotort használom, mivel rájöttem, hogy a Drupal, nekem, ágyúval verébre helyzet volt.

Mint látható az oldalon egyell hátrább szorult a blog, és előtérbe került a landing page, mint főoldal. Amennyiben hibát tapasztalsz az oldalon, kérlek a Kapcsolat menüpont alatt írd meg nekem!

"